Het Export Canvas is gebaseerd op de 9 vakken van het Business Model Canvas (BMC-model)

Business Model Canvas voor Export

Met het Business Model Canvas maak je een ondernemingsplan in een A4. Met het Export Canvas breng je jouw export ambitie in kaart.

Je brengt je bedrijfsplan overzichtelijk in kaart met 9 bouwstenen. Daarin beschrijf je jouw bedrijf en bijvoorbeeld het verdienmodel, de toegevoegde waarde, klanten, relaties en leveranciers.

1. Klantsegmenten: wie is je klant?

Dit onderdeel beschrijft verschillende groepen klanten die je met jouw bedrijf wilt bereiken.

2. Waardeproposities: waarom kiezen klanten voor jou?

De waardepropositie is de reden waarom de klanten voor jouw bedrijf kiezen.

3. Kanalen: hoe vinden klanten jouw bedrijf?

Kanalen spelen een belangrijke rol in hoe een klant jouw bedrijf ervaart. Via de communicatie-, distributie- en verkoopkanalen bereik je je klantengroepen om de waardepropositie te leveren.

4. Klantrelaties: online of offline?

Kies op welke manier je contact wilt hebben met je klant. Dat kan per klantengroep verschillen. Van volledig geautomatiseerd tot persoonlijk face-to-face contact.

5. Inkomstenstromen: wie gaat jou wat betalen?

Elk klantsegment kan één of meer inkomstenstromen genereren. Bijvoorbeeld door verkoop, verhuur, service of wat dan ook.

6. Key resources: wat heb je nodig om verder te komen?

Key resources zijn de belangrijkste gereedschappen en middelen die nodig zijn om je businessmodel te laten werken.

7. Kernactiviteiten: wat gaat je bedrijf doen?

Hier gaat het om je belangrijkste bedrijfsactiviteiten. Ze zijn, net als de key resources, nodig om geld te verdienen met je waardepropositie, om je klantrelaties te onderhouden en om je markten te bereiken.

8. Belangrijkste partners: met wie werk je samen?

Er zijn verschillende redenen om samen te werken met anderen. Kies de juiste partners zodat je sneller je doel bereikt.

9. Kostenstructuur: hoe ziet het er financieel uit?

Bij een businessmodel horen ook kosten. Breng in kaart wat je financieel nodig hebt. Zijn je belangrijkste resources, kernactiviteiten en partners duidelijk gedefinieerd?

Het Export Canvas model gaat verder met bijvoorbeeld vragen uit de Lean Methode.

10. Bestaande Alternatieven

Heb je nagedacht over versnelde groei door direct samenwerkingen aan te gaan. Of is er misschien een andere versie van jouw idee al verkrijgbaar?

11. High Concept Pitch

Vat je Exportvisie samen in één zin. Lukt het je om een floating pitch te schrijven voor de verschillende buyer persona’s die je gaat bedienen. En wat dacht je van het verschil tussen intern en extern pitchen?

12. Early Adopters

Uiteindelijk is plannen maken mooi, maar heb je al klanten? Is er een Launching Export Customer te vinden die jou gaat helpen voet aan de grond te krijgen in het buitenland?

Een Export Canvas is er niet voor in de bureau la. Samen met een SIB Coach vertaal je het in concrete actiepunten. Zo wordt jouw exportplan een succes.

Voucher & Subsidie Regelingen

Ben jij MKB Ondernemer en heb je exportplannen?
Wij helpen je met het invullen van een export subsidie aanvraag.

Er zijn verschillende exportsubsidies en regelingen. En om hiervoor in aanmerking te komen worden er per subsidieregeling verschillende voorwaarden gesteld.

Vragen?